Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Állásfoglalás

ÁLLÁSFOGLALÁS A GYULLADÁSOS REUMATOLÓGIAI ÉS IMMUNOLÓGIAI KÓRKÉPEKBEN SZENVEDŐ BETEGEK KEZELÉSÉVEL ÉS ELLÁTÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN A KORONAVÍRUS FERTŐZÉS LEHETŐSÉGÉNEK VONATKOZÁSÁBAN.

A jelenlegi COVID-19 koronavírus járvány fokozottabban veszélyeztetheti azokat a gyulladásos reumatológiai vagy immunológiai kórképben szenvedő betegeket, akik a betegségükre immunszuppresszív gyógyszeres kezelést kapnak Ilyen kezelések a hagyományos betegségmódosító terápiák (pl. methotrexat, azatioprin, leflunomid stb.), a célzott biológiai terápiák (pl. TNF-gátlók, tocilizumab, anti-CD20 stb.) és a célzott szintetikus terápiák (pl. JAK-gátlók). Ugyanakkor maga az alapbetegség, és különösen annak aktivitása és esetleges tartós szteroid kezelése is hajlamosít a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságra.
Mindezek alapján több szempontot figyelembe kell venni a koronavírus járvány elleni védelemben és mindenekelőtt be kell tartani a magyarországi közegészségügyi rendszer által előírt szabályokat és tanácsokat.
A koronavírus fertőzés súlyos vagy halálos formájának rizikótényezői elsősorban az idős kor, az ismert szívbetegség, tüdőbetegség, cerebrovascularis betegségek, a cukorbetegség voltak az eddigi ismeretek alapján.
Jelenleg nem tudunk arról, hogy kiemelt rizikó lenne a gyulladásos reumatológiai kórkép, vagy autoimmun betegség és az immunszuppresszív terápia. Mivel ezek a betegségek kezelés nélkül fellángolhatnak, ami önmagában fokozott fertőzés rizikót jelent, nincs ok az alkalmazott immunszuppresszív (akár hagyományos, akár célzott terápia) kezelés csökkentésére vagy leállítására. Ezt támogatja az a rendelkezés is, hogy a járvány veszélye idején a célzott terápiák kiadása egy hónap terápiás dózis helyett 3 havi dózis kiadása lehet az orvos döntése alapján.
Gyulladásos ízületi vagy immunológiai kórképpel kezelt, immunszupprimált betegek (felnőttek és gyermekek, kortól függetlenül) számára tanácsoltak:

 • • Tartsák be a gyógyszeres kezelésre és annak ellenőrzésére való utasításokat
  • Lehetőség szerint ne utazzanak külföldre
  • Kerüljék a közösségi rendezvényeket, tömegben való mozgást
  • Vegyék igénybe a fokozott társfertőzési kockázat csökkentésére az elérhető védőoltásokat (influenza, pneumococcus, pertussis).
  • Fokozottan tartsák be az általánosan ajánlott alapvető viselkedési szabályokat (ls. lejjebb)
  • Ha légúti fertőzésre jellemző tüneteik jelentkeznének (láz, tartós köhögés), azonnal forduljanak a háziorvoshoz, ahol fontos a környezeti anamnézis (kikkel találkoztak: külföldön járt egyén stb.) felvétele és a fizikális vizsgálat.
  • Ha felmerül a koronavírus fertőzés lehetősége, akkor az előírt járványügyi eljárás indokolt és ekkor szükséges az alkalmazott immunszuppresszív kezelés átmeneti felfüggesztése (ennek egyeztetése lehetőség szerint a gondozó centrummal)
  Alapvető általános intézkedések, amik elősegítik az egészség megőrzését:
  • Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig. Ezután alaposan szárítsa meg a kezét.
  • Ne érintse meg az arcát.
  • Papírzsebkendőbe vagy a könyökre köhögjön, tüsszentsen és a papírzsebkendőt biztonságos helyre dobja el.
  • Használjon eldobható papírtörlőket, papírzsebkendőket.
  • Ha nincs fertőzéses tünete, akkor nem kell maszkot viselni, mert a normál maszk nem tudja megakadályozni a vírus átterjedését.
  • Fontos a megfelelő távolságtartás az egyének között, különösen olyanoktól, akik beteg lehetnek, pl. köhögnek, tüsszögnek.
  • Tanácsos a hagyományos üdvözlések kerülése (kézfogás, ölelés, puszi).
  • Lehetőség szerint javasolt a zsúfolt tömegközlekedés, emberi csoportosulások kerülése.

(Az ajánlás magába foglalja az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) kiadott útmutatását a helyi viszonyokra történő adaptálását és a kiegészítő infektológiai véleményt)
Budapest, 2020. március 11.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöksége

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató